19.01.2023 - Mart van der Linden

Van dromen over Proefkonijnen tot zelf produceren 🐰🎥


Vijf vragen aan producer Mart

 

YUNE zou YUNE niet zijn zonder onze YUNERS. Daarom gaan we graag met collega’s in gesprek: wat inspireert jou en waar krijg je nu echt een kick van. Dit keer: vijf vragen aan producer Mart (24).

#1 Waarom wilde je producer worden, hoe ben je in het vak gerold? 

‘Toen ik twaalf was, keek ik vaak het televisieprogramma Proefkonijnen op BNNVARA. In dit programma mochten Dennis Storm en Valerio Zeno in “de naam van de wetenschap” op allemaal vette plekken de meest bizarre experimenten uitvoeren. Toen ik dat zag, was ik ervan overtuigd dat ik iets in de televisiewereld wilde doen. Mijn veranderende interesse om in de reclame en film te werken, kwam door mijn collega Daan. Hij liep toendertijd nog stage bij Yune en was mijn begeleider tijdens de introductiedagen van onze opleiding Media en Entertainment Management. Na zijn enthousiaste verhalen was ik eigenlijk direct verkocht. Via hem heb ik een stageplek bij Yune weten te bemachtigen. Deze stage heeft uiteindelijk geleid tot een baan als producer.’

 

#2 Wat is het tofste project waar je tot nu toe aan mocht werken en waarom? 

‘Nou, ik heb al heel wat toffe projecten mogen doen bij Yune. Alleen de allergrootste en voor mij meest bizarre was een buitenlandproductie voor Talpa. Gedurende het Lions Festival in Cannes mocht ik daar, samen met mijn partner in crime Aafke, een event produceren over de essentie van geluid. Genaamd Hearing is Believing. Dit was heel speciaal omdat wij niet alleen het event, maar ook nog een hele reis voor ruim twintig man moesten produceren. Denk aan vluchten, overnachtingen, feesten en eten. Vervolgens beleefden we samen met al die twintig mensen ook het festival. Dat was voor mij een hele bijzondere ervaring die ik niet snel zal vergeten.’

#3 Wat vind je het leukste én uitdagendste aan je werk? 

‘Het allerleukste is samen met anderen iets creëren. Voor mij voelt produceren echt als het realiseren van ideeën. Als dat tot leven komt, dan merk je dat alle betrokkenen heel enthousiast worden. Daar ga ik vervolgens weer heel erg op aan. Tegelijkertijd kan het werk als producer ook voor stressvolle situaties zorgen. Ik ben namelijk het aanspreekpunt voor zowel klant als alle crew- en castleden, waardoor je dus op een bepaalde manier altijd “aan” moet staan. Zeker de periode voor de draaidag kan soms druk zijn, maar dat is nu eenmaal part of the job.’

 

#4 Je bent een echte fixer, hoe komen jouw productie-skills in je privéleven van pas?

‘Samen met vier vrienden organiseer ik in Leiden hiphop- en R&B-feesten onder de naam Burgundy. Hier ben ik bijzonder trots op, omdat we hier als groep van een wens iets werkelijks hebben gemaakt. Van creatie tot uiteindelijke realisatie. Hiervoor deed ik vooral contentmanagement en de productie daarvan. Ik had veel contact met designers en editors. De eerste editie was een groot succes, want er kwamen maar liefst 400 man op af. De tweede editie staat al gepland en vindt plaats op 17 maart.’

 

#5 Wat voor soort productie zou je ooit nog wel eens willen doen?

‘Mijn allergrootste droom is om een langere periode in het buitenland, bijvoorbeeld Amerika, te wonen en daar videoclips voor artiesten en commercials voor grote sportmerken te produceren. Voor een aantal van onze klanten, zoals ANWB, is het nu gelukkig al mogelijk om producties in het buitenland te draaien. Daar krijg ik een enorme kick van. Dus ik doe voorlopig eerst bij Yune nog veel ervaring op, voordat ik op zoek ga naar the American Dream. Maar alvast dromen mag!’

Mart
Mart (1998) studeerde Media en Entertainment Management en werkt inmiddels drie jaar in de reclamewereld. Bij Yune vervult hij zich als videoproducer op zijn passie: video's maken. Naast zijn werkzaamheden bij Yune organiseert Mart in zijn vrije tijd hiphop- en R&B-feesten in Leiden.