07.12.2023 - Ferdi Gökhan
Ai
science

Nieuw in AI-land: GPT’s op maat


ChatGPT kan je niet gemist hebben. Maar wist je dat je nu ook GPT’s zelf kan ‘bouwen’ door een GPT aan te maken en deze te voeden met de nodige informatie en input, zodat je ‘m voor specifieke doeleinden kan inzetten? Ja, een GPT op maat dus. Wij hebben al een paar GPT’s gemaakt die ons helpen bij onze werkzaamheden en vertellen je er graag meer over.  

OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, heeft onlangs iets innovatiefs geïntroduceerd: aanpasbare ‘GPT’s’ op basis van wat jij nodig hebt. Tot nu toe kennen we chatGPT als een hulpmiddel voor al je vragen. Wat is het recept voor een lekkere groentesoep of kan je mijn tekst in academische taal herschrijven? De mogelijkheden qua vragen stellen en antwoorden krijgen zijn eindeloos, maar ChatGPT miste nog wel de optie om specifieke functies te vervullen. Zo bedachten wij bij YUNE ooit een AI-tool waarmee je kon sparren over strategie en creatie. Hoe handig zou het zijn: bellen of chatten met je AI-collega die je extra informatie geeft om op je idee door te kunnen bouwen en je concept beter te maken. Het leek een droom, maar nu is deze eerder dan verwacht uitgekomen. Want met custom GPT’s kunnen we onze creativiteit naar een nog hoger level tillen en het biedt efficiëntie.  

Zo werken custom made GPT’s 

Ik hoor je denken: klinkt goed, maar hoe werkt dit dan precies? Binnen OpenAI maak je met een betaald account nu eenvoudig een eigen GPT aan. Deze GPT, die je een eigen naam geeft, kan instructies, extra kennis en allerlei vaardigheden bundelen voor specifieke taken. Zo worden GPT’s niet alleen handig voor alledaagse dingen zoals een sinterklaasgedicht schrijven, maar ook voor werk, studeren of serieuze hobby’s. Een GPT op maat kan je bijvoorbeeld helpen met het uitleggen van complexe spelregels, het aanscherpen van je onderhandelingsskills of het ontwerpen van unieke social stickers in jouw huisstijl. Of in het geval van ons als social contentbureau: helpen met strategische inzichten en creatieve concepten. Het maken van zo’n custom made GPT is een piece of cake. Je bouwt ‘m door te chatten met de GPT-builder, door de juiste prompts te geven. Dus coderen is niet nodig. 

Voed het brein van jouw GPT 

Je voert een gesprek met de GPT-builder. Hij stelt vragen en door die te beantwoorden, kan je eisen stellen waar de GPT aan moet voldoen. Daarnaast bouw je aan het brein van jouw eigen GPT door bestanden te uploaden die de GPT als databronnen kan gebruiken om zijn knowledge te vergoten. Door het chatten met de GPT-builder en het databestand aan te vullen met de nodige informatie, wordt jouw GPT steeds slimmer en kan steeds specifiekere taken uitvoeren. In het plaatje hieronder zie je dat je aan de linkerkant de gewenste instructies geeft en aan de rechterkant zie je een voorproefje van jouw GPT live. Vet toch? Om het tastbaarder te maken, geef ik je een kijkje in hoe we het toepassen bij YUNE.  

De GPT’s van YUNE 

Wij hebben drie GPT’s gebouwd: een die helpt bij copy in onze eigen tone of voice, een die helpt bij concept en een die dient als creatief strateeg. Die laatste helpt bijvoorbeeld bij het doorlopen van briefings en het in kaart brengen van doelgroep. We hebben deze GPT gevoed met instructies, psychologische marketinginzichten en onze eigen visie: merken menselijker maken. Ook geven we de GPT inzicht in de doelgroep, budget en de doorlooptijd van een campagne. Door de juiste vragen te stellen, helpt de GPT nu razendsnel bij het maken van een stevige strategie. Het is hierbij wel belangrijk om goed scherp te zijn over de input die je aan de GPT geeft en ook de output moet nog gecontroleerd worden. We vergelijken onze GPT’s daarom met slimme stagiaires: het helpt om werk uit handen te nemen, ondersteunt en inspireert, maar een check is nog wel nodig. Tot slot goed om te weten: in het nieuwe jaar opent OpenAI een online GPT-store, waar je de beste custom made GPT’s kan kopen om er gebruik van te maken. Zo ontstaat er een ware GPT-markt.  

 

Benieuwd hoe wij custom made GPT’s voor jou als klant kunnen gebruiken? Neem contact op met Science Lead Ferdi 

Ferdi
Gedragsgoeroe Ferdi is degene die bij elke film zegt: ‘ja hoor, dat kan toch helemaal niet.’ Hij is niet alleen kritisch op films, maar ook op onze creaties. Als gedragswetenschapper stelt hij constant de waarom-vraag en motiveert zijn collega’s om dat ook te doen. En in de weekenden? Na een dag kilometers vreten met zijn motor opent hij het liefst een ijskoude Franziskaner Weizen. Tip: begin niet over zijn motor, want dan ben je morgen nog bezig.