11.05.2022 - Sabina de Groot
brein
creativiteit
niksen

Creatieven kunnen maar beter niks doen


Creatieven kunnen maar beter niks doen

Huh, niks doen? Ja dat lees je goed, want lekker lummelen en doelloos uit het raam staren is een boost voor je creativiteit. Sterker nog: het is essentieel om een goed creatief idee te bedenken. Niksen zorgt voor meer fantasie en dus creatievere content. 

Onze wereld, die van reclame- en contententmarketing, is een snelle wereld. De laatste online trends, deadlines en de druk om elke dag weer rete-creatief te zijn. Dat levert soms stress op. En laat dát nou net killing zijn voor de creativiteit. Volgens hoogleraar menswetenschappen, Alan Lightman, moeten we weer terug naar onze kindertijd.


Doelloos struinen 

Tijd doorbrengen zonder doel, ongedwongen. Zoals kinderen doelloos kunnen struinen door de bosjes en gewoon de tijd vergeten. Omdat struinen door de bosjes er op volwassen leeftijd een beetje verdacht uitziet, is een half uur op de stoep wandelen misschien een beter idee. Zonder telefoon, zodat je ook niet je mail kan checken. 

Waarom niksen 

Maar waarom is het nou zo goed voor je brein om even helemaal niks te doen? Het antwoord is simpel: omdat te weinig niksen en te lange tijd ‘aan’ staan schade levert aan ons geestelijk welzijn en ons vermogen om te kunnen denken en fantaseren. Het zorgt ervoor dat onze hersenen stresshormonen als adrenaline en cortisol aanmaken.

Nuttige stofjes

Dit zijn nuttige stofjes als er gevaar dreigt: ze leveren energie voor je spieren, denkprestaties, zintuigen en reactievermogen. Handig dus als je een sabeltandtijger tegenkomt. Maar sta je altijd aan en neem je geen tijd om te niksen, dan maakt de hippocampus in je hersenen geen signaal meer aan dat de stofjes niet meer nodig zijn. 

Mentale schade

Het gevolg: een slechter geheugen, minder vermogen om nieuwe dingen te leren én minder creativiteit. Deze mentale schade is volgens Lightman subtieler dan bijvoorbeeld schade door roken, maar misschien wel net zo erg. In zijn boek In Praise of Wasting Time beschrijft Lightman diverse wetenschappelijke studies die dit bevestigen. 

Niksen doe je zo

Het is dus voor iedereen, maar zeker voor creatieven, belangrijk om soms even helemaal niks te doen. Maar niks doen is zo makkelijk nog niet, daarom deze tips: 

  • Maak elke dag een wandeling van een half uur. 
  • Zet je smartphone één uur per dag helemaal uit. 
  • Zoek een stille ruimte op kantoor op voor een powernap. 
  • Staar even lekker voor je uit. 
  • Of hang gewoon nutteloos rond.

En onthoud: gouden ideeën komen tijdens het niksen; in de tuin, in de trein, in bad. Twee keer raden wat ik nu ga doen … Juist. Even helemaal NIKS. 

Bronnen: NRC.nl, Hersenstichting.nl

Sabina
Sabina (1988) studeerde Communicatie en werkt inmiddels dertien jaar in de reclamewereld. Voorheen werkte ze bij diverse (contentmarketing)bureaus als projectredacteur en contentspecialist. Bij Yune focust ze zich als sr. copywriter op haar passie: creatief schrijven. In de wandelgangen wordt ze ook wel liefkozend onze copy queen genoemd.