18.01.2022 - Savenna Hof

Schrijven met emotie: waarom is het zo belangrijk?


Emoties bepalen onze keuzes. Uit onderzoek blijkt dat we ons bij 90% van alle beslissingen laten leiden door gevoel. Een goede tekst speelt daarom in op het gevoel van de lezer. Maar hoe doe je dat, emotie in copy verwerken?

Dat beslissingen sterk worden beïnvloed door emoties, blijkt wel uit het onderzoek van neuroloog Antonio Demasio. Hij onderzocht mensen met schade aan hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het ervaren van emoties. Wat blijkt? De proefpersonen hadden één ding gemeen: ze hadden allemaal moeite met het maken van beslissingen. De schade aan de emotionele hersengebieden was de oorzaak voor het getreuzel van deze personen.

Als contentmarketeer is het dus geen slecht idee om de gevoelssnaren van je doelgroep te kietelen. Maar hoe doe je dat? We geven 5 tips.

1. Surprise, surprise

Denk eens aan de afgelopen 12 maanden. Welke herinneringen zijn je het meest bijgebleven? Vast niet al die keren dat je languit op de bank lag met je favoriete zak chips. Of al die keren dat je de kattenbak verschoonde.

Nee, het zijn eerder de onverwachte momenten die een permanente plek op je netvlies veroveren. Misschien wel een surpriseparty die je vrienden stiekem voor je hebben georganiseerd. Of die angstaanjagende escape room waar je alle tonen van de toonladder hebt gegild. Deze momenten roesten zich vast in je brein, omdat je hersenen harder hun best moeten doen om ze te verwerken. Ook met copy werkt het op deze manier, zoals dit voorbeeld laat zien.

2. Halfleeg glas

Een halfleeg glas trekt soms meer aandacht dan een halfvol glas, als we van de negativiteitsbias-theorie moeten uitgaan. Deze theorie zegt dat we getriggerd worden door berichten met een negatieve lading.

Dat blijkt ook uit een onderzoek van Outbrain onder 65.000 mensen, waarbij negatieve koppen maar liefst 63% meer kliks ontvingen dan positieve koppen. Volgens de theorie heeft het niets met pessimisme te maken. De mens is nou eenmaal geëvolueerd om alert te zijn op potentieel gevaar. Daarom werkt een kop als “Waarom je maar beter niet aan deze Netflix-serie moet beginnen” zo lekker. Of iets dergelijks.

3. Speel in op relaties

Wat als we zeggen dat jij vanaf nu je ouders, beste vriend(in) of viervoeter één jaar lang niet mag zien? Oef, van die gedachte word je niet blij. Het doet iets met je. De meeste mensen hebben namelijk een sterke emotionele band met familie, vrienden en/of huisdieren.

Sommige voelen die speciale band met een sportteam. Als merk kun je op deze emotionele gehechtheid inspelen, zoals Coca-Cola bij een campagne slim deed met: “Your team, your coke.”

4. Verkoop het product niet

Volgens auteur Simon Sinek is het heel simpel: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.” Vergeet het idee dat je een product verkoopt, je verkoopt het gevoel dat mensen dankzij dat product ervaren. Verkoop dus geen matras maar een hemelse nachtrust. Geen tandenborstel maar een stralende glimlach. Geen zorgverzekering maar geruststelling. Geen scheermes maar zelfverzekerdheid. Enzovoort enzovoort. Zo speelden we bij Jumbo’s maaltijdpakketten in op ‘gemak’.

Bron: Jumbo

5. Kruip in het hoofd van de lezer

Wat zijn de angsten, dromen, frustraties, gedachten en behoeften van je doelgroep? Dompel jezelf onder in het leven dat zij leiden. Lees de blogs die ze volgen of bezoek de plekken waar ze komen. Probeer in copy in te spelen op deze behoeften en angsten door bijvoorbeeld oplossingen te bieden voor hun problemen. Denk aan copy als: ‘Ben je ook helemaal zat om …?’ om vervolgens dé oplossing te bieden voor hun probleem.

Kan jouw merk wel een sterk staaltje copy gebruiken? Neem contact met ons op!

Savenna
Savenna Hof (1993) tikt bovengemiddeld vaak op de backspace-toets. Sinds oktober 2020 is ze bij Yune werkzaam als copywriter. Ze studeerde Communicatiewetenschappen en New Media & Digital Culture en startte haar carrière als online redacteur bij een publieke omroep. Je kan haar enkel en alleen uit bed tetteren voor hypoallergene katten, een plak spekkoek of een combinatie daarvan.