30.12.2021 - Isa Jonkers

12x de beste memes van 2021: dit deden merken ermee


Het einde van 2020, of nee pardon: 2021, komt er weer aan. Hoewel corona ons tijdsbesef een tikkeltje heeft ontspoord, liepen de memes en de vele TikToks weer als een trein dit jaar. Merken pakten daarom hun kans om flink in te haken op alle viral memes, video’s en tweets. Laten we terugblikken op de mooiste inhakers, van begin tot eind 2021. Want wat was het een meme-jaar, makkers.
1. Bernie weet van wanten – januari

We beginnen in januari: de inauguratie van Joe Biden was wereldwijd live te volgen. Maar de nieuwe president van de USA stond niet in de spotlights. Nee nee, alle ogen waren gericht op de knusse wantjes van Bernie Sanders. Al snel werd deze foto overal in gephotoshopt en gememed. Want de foto van Bernie is ook het perfecte meme-template voor wanneer je iets moet doen waar je helemaal geen zin in hebt.

Bronnen: Ikea

2. Sea Shanty TikToks – februari

Februari ging lekker door met de vele sea shanties oftewel zeemanslieden. TikTok-gebruiker Nathan Evans zong eind 2020 een zeemanslied. En de rest werd al snel geschiedenis. Remixes werden gemaakt en op TikTok doken er overal duetten op. Zelfs mensen die er helemaal niks mee hadden, konden zich laten meevaren in de muziek.

@nathanevanss The Wellerman. #seashanty #sea #shanty #viral #singing #acoustic #pirate #new #original #fyp #foryou #foryoupage #singer #scottishsinger #scottish ♬ Wellerman – Sea Shanty – Nathan Evans

3. Suezkanaal-blokkade – maart 

Over varen gesproken: het vrachtschip de Evergreen kwam in maart vast te zitten in het Suezkanaal. De hele wereld keek mee, want de complete wereldhandel liep gigantische vertraging op. Ineens moest iedereen extra lang wachten op hun pakketje. Gelukkig hebben we de memes nog.

4. Functie elders – maart

In Nederland liep de formatie ondertussen niet al te soepel, en toen kwam er ook nog eens deze foto. ‘Omtzigt, functie elders’, stond er heel sneaky op een A4’tje geschreven. Dat werd natuurlijk een hele rel, met daaropvolgend een leuke inhaker van HEMA.

Bron: HEMA

5. Star Wars – april

We gaan door in april met de Star Wars ‘for the better, right?’-meme. Anakin en Padmé hebben in de Star Wars-film Attack of the Clones een gesprekje in het gras. Dit werd een meme waarbij de twist altijd is dat iets niet volgens de verwachting van Padmé gaat. Ook hier hebben merken zich niet of nauwelijks aan gewaagd, waarschijnlijk omdat de beelden eigendom van Disney zijn.

Bron: Finpocket

6. Think Mark, Think – mei

In datzelfde straatje, maar dan van Amazon Prime, de ‘Think Mark, Think’ meme. Op Amazon kwam in eind april de bloederige cartoonserie Invincible uit, die meteen voor meerdere memes zorgde. ‘Think Mark, Think’ werd de allergrootste. Merken en bureaus waagden zich er niet aan, waarschijnlijk omdat het gerelateerd is aan Amazon. En omdat het wellicht een tikkeltje te gory is. Maar er waren bijvoorbeeld genoeg mensen die er zelf een nepadvertentie van maakten. 

Bron: Amazon Prime

7. De TikToks van Noodle de pug – augustus

De vraag van 2021 was natuurlijk steeds: is het Bones Day of No Bones Day? Alleen dán wist je of het een goede dag was om nieuwe dingen te proberen, of het juist wat rustiger aan te doen. Elke dag werd de pug opgetild uit zijn mandje. Als hij bleef staan was het Bones Day, een geluksdag. Als hij bleef liggen, was het No Bones Day. Dat was niet eens een slechte dag is, maar misschien slimmer om geen grote investeringen te doen.

@jongraz plan or adjust your day accordingly 🔮🦴🔮 #noodletok #bonesday #nobones #magicmeatball ♬ original sound – Jonathan

8. Investeren in dieren – september

Want of het nou over Blockchain of de aandelenmarkt van Wall Street ging, voor veel mensen was dit het jaar van investeren. Schattige dogecoins, luie leeuwen en verveelde aapjes-NFT’s of de gorillas van WallStreetBets: voor iedereen een leuk dier om je geld in te stoppen. Hooooold! En natuurlijk ook to the moon! 🚀🚀🚀 (En geen screenshots maken van de NFT’s. 😡😡😡)

Bron: bol.com

9.  Squid Game – september

‘Heb je deze serie nog niet gezien? Echt doen hoor.’ Grote kans dat je dit gesprek dit jaar hebt gehad. De Netflix-serie Squid Game werd door de hele wereld bekeken. Dat leverde uiteraard genoeg meme-materiaal op, want wat was het een hype. Het duurde even voordat merken (buiten Netflix) hierop inhaakten. De meeste inhakers ontstonden eigenlijk net iets te laat, toen het al cringe begon te worden. Iets met octopussen die een bordspelletje spelen of zoiets.

Bron: bol.com

10. Rode vlaggen – oktober

In oktober werd de meme-afdeling van Twitter gedomineerd door rode vlaggen, die verwijzen naar red flags: uitspraken die een abrupt eind brengen aan een gesprek of een relatie. Dit kon variëren van ‘mijn ex en ik zijn nog steeds vrienden 🚩🚩🚩’ naar ‘ik hou niet van katten 🚩🚩🚩’. Veel merken deden hieraan mee, zo ook onze eigen Jumbo.

Bron: Jumbo

11. Miss Rona-inhakers – november 

Corona, oftewel de beroemde Miss Rona, was natuurlijk nog steeds het hoofdonderwerp van al onze gesprekken dit jaar. Daarom ook ontzettend veel memes erover door het hele jaar heen. Bijvoorbeeld over het verschil tussen jezelf in maart 2020 en jezelf in maart 2021. In Nederland ging het systematisch over de persconferenties, waar steeds weer nieuwe regels werden gedeeld.

Bron: Kwekkeboom

12. Pondering my orb en de mannen in de bussen – december

Op dit moment staan twee memes all over the internet. De tovenaar die nadenkend naar zijn glazen bol staart en de twee mannetjes in de bus. De meme met twee mannetjes in de bus is al een paar maanden ouder, maar nog steeds overal te zien. Hier zie je een voorbeeld van iemand die blij is, en iemand die minder blij is.

De ‘pondering my orb’-meme is nogal droog. We zien een tekening van een tovenaar die diep in gedachten naar een glazen bol kijkt. In oktober werd op Twitter dit plaatje gedeeld met de simpele tekst ‘pondering my orb’. De maanden daarop plaatsten mensen verschillende variaties op deze tekening. Het is nu zelfs een coin op de cryptomarkt geworden!

Extra shout-out naar redditor Joery:

Deze jongen heeft elke dag de Nederlandse vlag 1 graad laten draaien en een Nederlandse meme toegevoegd aan een afbeelding, totdat de formatie rond zou zijn. En nu het eindelijk zo ver is, een compilatie:

Benieuwd hoe Yune kan helpen met het ontwikkelen van inspirerende content? Neem contact met ons op!

Isa Jonkers
Isa Jonkers (1991) is video-editor, social listener en meme-connaisseur. Ze studeerde Nieuws & Media op de Hogeschool van Amsterdam en is sinds 2017 werkzaam bij Yune. Goede verhalen vertellen is voor haar het allerbelangrijkste. Daarom is ze altijd nieuwsgierig naar wat er speelt in de wonderlijke onlinewereld, om zo met de juiste inzichten iets moois neer te zetten. In haar vrije tijd kijkt ze aan één stuk door films, eet ze dadels met MonChou en steekt ze af en toe mensen neer met haar schermdegen.