Je kunt niet op je tijdlijn kijken zonder je oog te laten vallen op een video. Bewegend beeld begint meer en meer de boventoon te voeren op Facebook. Voor de makers/adverteerders groeit het belang om te weten wat het effect is van de Facebookvideo. Daarvoor adviseren wij een simpele metric die je zelf kunt berekenen (Facebook doet dat vooralsnog niet voor je): de view rate.

De social content die wij voor onze opdrachtgevers produceren, krijgt steeds vaker de vorm van een video. Om erachter te komen hoe onze video’s het doen, hebben we zestien recente Facebookvideo’s die we voor grote merken produceerden, op een rijtje gezet en via een berekening alle view rates bepaald. Om uiteindelijk alle video’s te kunnen ranken.

Stap 1: Bereken de view rate

Hoe je dat doet? Eenvoudig: deel het aantal views door het totale bereik van de videopost en vermenigvuldig met 100. Het percentage dat hieruit komt is jouw view rate. Een voorbeeldje. Je video telt 46.801 video views en in totaal 82.165 mensen bereikt, dus: 46.801 / 82.165 * 100 = 57 %. Dit wil zeggen dat 57% van de bereikte mensen, de video (tenminste drie seconden, want zo telt Facebook een view) hebben bekeken.

Stap 2: Bepaal een maatstaf

Maar wat zegt die 57% als je geen maatstaf hebt om dit naast te leggen? Daarom hebben we een benchmark bepaald op basis van het gemiddelde van zestien video’s, afkomstig van zes grote merken* waar wij voor werken. Met een gemiddelde view rate van 44,2%, ligt de video uit het voorbeeld hier dus ruim boven.

Stap 3: Rate je Facebookvideo

Om te bepalen wat een succesvolle video is, berekenden we ook de laagste view rate (de slechtst scorende video van de zestien) en de hoogste (de best scorende video van de zestien). Met een ondergrens van 17,8% en een bovengrens van 71%, is de video uit ons voorbeeld zeker succesvol te noemen!

Benieuwd naar de meest succesvolle video uit ons onderzoek? Dat was de video ‘Hamsterspreuken’ voor Albert Heijn, met een view rate van 71%. Dat deze video door zoveel bereikte mensen is bekeken, kan deels verklaard worden door het feit dat er een winnaar bekend gemaakt werd aan het einde van de video. Zo kun je met een eenvoudige video een heel goed resultaat boeken!

Bedankt voor zoveel leuke en originele hamsterspreuken! Bekijk hier de leukste inzendingen en de winnaar van één minuut gratis hamsteren!

Posted by Albert Heijn on Thursday, September 3, 2015

De kritische lezer zal terecht opmerken: maar wanneer is een view iets waard op Facebook? Want Facebook rekent drie seconden als view, maar insights geeft ook het cijfer voor de 30-second views. Is het niet beter om dertig seconden als ondergrens te hanteren? Dat is toch een beetje smaakgevoelig: immers bij veel korte video’s is 20 seconden kijken prima. Vandaar dat wij toch de 3 seconden grens hebben gehanteerd voor deze metric. Bovendien, view rate percentages zijn relatieve getallen, dus het principe gelijke monniken gelijke kappen gaat in elk geval op. Zodoende geven de percentages vanwege hun onderlinge vergelijkbaarheid nog steeds veel inzicht.

* De zestien video’s zijn afkomstig van 6 Facebook brand pages van grote bekende consumentenmerken, met aantallen fans variërend van 40 duizend tot enkele honderdduizenden.

Deel dit artikel: 

About Yune Creative Content Company