Merken gebruiken meer video dan ooit. En met goede reden: video is een rijk medium, waarmee je je verhaal goed kunt vertellen. Sinds Facebook native video ondersteunt, is het gebruik explosief toegenomen. Facebook is zelfs grote concurrent YouTube voorbij gestreefd qua views per dag. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video wordt gezien in die enorme poel aan content? En hoe haal je als merk zoveel mogelijk resultaat met je video?

Newsfeed

Op de tram wachten, een leeg momentje op je werk: wanneer mensen even niets te doen hebben, trekken ze hun smartphone om de tijd te doden. Het platform van Zuckerberg & Co. is dan ook zeer geschikt om je (video)content snel te verspreiden.

Maar op Facebook kijken mensen anders naar video dan op televisie of YouTube.
Vooral met minder aandacht. Mensen scrollen razendsnel door hun newsfeed en beslissen in een seconde of ze een video bekijken, of juist niet. Is een video op het eerste gezicht niet interessant? Dan haken ze meteen af.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat mensen jouw video wel bekijken? Simpel: door rekening te houden met een paar handige tips.

1. Trek snel de aandacht

Zoals gezegd bepalen mensen al heel snel of jouw video de moeite waard is. Zorg daarom dat er in de eerste seconden iets gebeurt wat de aandacht grijpt. Begin dus niet met een ellenlange fade-in, leader of ander ‘sfeerbeeld’, maar kom meteen ter zake.

2. Zorg dat de video ook zonder geluid te begrijpen is

Een belangrijke reden dat video zo gegroeid is op Facebook, is dat deze automatisch beginnen te spelen. Dat is gunstig, maar bedenk dat het geluid ook standaard uit staat. Uit de statistieken blijkt dat slechts weinigen de moeite nemen om dit geluid aan te zetten: gemiddeld maar 15%! Als je boodschap daarom zonder geluid goed te begrijpen is, zullen mensen langer blijven kijken. Een goede manier om dit te bereiken is door het gebruik van tekst in beeld. Dit kan ondertiteling zijn, maar ook door grote titels in beeld te laten verschijnen die het verhaal vertellen. Afhankelijk van het doel van je video, kan je in sommige gevallen zelfs besparen op een voice-over.

3. Gebruik beeld dat optimaal is voor Facebook

Filmmakers schieten normaal gesproken altijd in beeld dat geoptimaliseerd is voor televisie, of in ieder geval voor grote schermen. Terwijl videocontent steeds meer juist op de telefoon wordt bekeken. Niet zelden blijft van dat mooie beeld nog maar weinig over op dat kleine scherm. Als je video maakt voor Facebook, zorg er daarom voor dat je het beeld kadert op de belangrijke zaken. Maak dus geen gebruik van ‘wijde’ shots, maar zoom in op bv. het gezicht van de hoofdpersoon. Zelfs ‘verticaal’ beeld schieten, vroeger een doodzonde in videowereld, kan een goed idee zijn als je verhaal zo duidelijker wordt op mobiel!

4. Experimenteer

Een mooi voordeel van online media, is dat je snel kan schakelen en dingen veranderen als ze niet werken. Experimenteer daarom! Maak bv. twee versies van je video, en test welke het beste werkt. Neem deze learnings weer mee en creëer zo steeds betere videocontent.

Last but not least: de vorm is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk begint een succesvolle video met een goed idee. Denk daarom altijd vanuit je publiek: wat vinden zij interessant om te zien? Is deze video echt de moeite waard om langer dan 3 seconden te bekijken? Pas daarna kun je nadenken over de vorm.

Succes!

About Yune Creative Content Company