Facebook gaat de strijd aan met videoplatform YouTube. Open je timeline en bij zeker de helft van de posts waar je langs scrollt begint een video te spelen. Dat Facebook een gooi doet naar het leiderschap op videogebied, mag duidelijk zijn. Deze koning van social media biedt dan ook veel voordelen qua video, zelfs ten opzichte van YouTube.

Zo heeft je video in no-time een enorm bereik, deels omdat mensen nu eenmaal vaker hun Facebook checken dan hun YouTube-account. En omdat de video automatisch begint te spelen.

Betekent dit dat je nu altijd alleen maar Facebook moet inzetten als je een video maakt? Zeker niet. YouTube heeft ook zeker z’n kwaliteiten. Een belangrijk voordeel van YouTube is de zogenaamde ‘archief functie’. Mensen kunnen via Google of YouTube zelf zoeken in een enorme vergaarbak van video’s, terwijl men bij Facebook eigenlijk alleen de ‘nieuwe’ video’s ziet die in de tijdlijn voorbij komen.

Dit houdt ook in dat YouTube veel meer geschikt is voor zogenaamde ‘pull content’. Dit is content waar je zelf naar op zoek bent. Zo is een filmpje dat uitlegt hoe je een vloer aanlegt nuttig, maar pas op het moment dat je ook daadwerkelijk je huis aan het verbouwen bent. Wanneer je in de trein zit en dit filmpje voorbij ziet komen op Facebook, is het niet zo relevant. In dat geval zal het weinig views en engagement opleveren. Op Facebook is dan een nieuwe reclamecampagne die je snel wilt verspreiden geschikter.

Facebook is momenteel wel een flinke inhaalslag aan het maken: deze week zijn er nieuwe tools beschikbaar gekomen die het leven van de videomaker vergemakkelijken. Een daarvan is de ‘video library’, waardoor je eenvoudig al je video’s overzichtelijk bij elkaar zet. Ongetwijfeld zal Facebook in de toekomst deze archief- en zoekfunctie verder uitbouwen en YouTube verder het vuur aan de schenen leggen.

Deel dit artikel

About Yune Creative Content Company