De golf van internetberichten was afgelopen week zo krachtig dat je waarschijnlijk meerdere malen overspoeld bent. Om toch een beetje mee te kunnen gaan met de flow praten wij je in deze trendblog kort maar krachtig bij over wat er on-en offline trending was.

Door: Anne-Mei Chin en Jasmijn Seghers 

Black-out-tuesday en Blacklivesmatter

Afgelopen week werd er massaal geprotesteerd tegen racistisch politiegeweld. De aanleiding hiervan is het overlijden  van de zwarte Amerikaan George Floyd, die op 25 mei 2020 minutenlang werd verstikt door een witte politieagent. Door deze gebeurtenis besloot de muziekindustrie dinsdag 2 juni uit te roepen tot Blackout Tuesday. Er werd niet gepost op social media, gewerkt of gepubliceerd. Op deze dag ontstond tevens de Instagram-trend waarbij bekende en onbekende Instagrammers een zwarte post plaatsten met #blackouttuesday om te laten zien dat ze achter de beweging staan. Ook de hashtag #BlackLivesMatter werd en wordt nog steeds massaal gepost. Deze hashtag is eigenlijk bedoeld om meer te weten te komen over anti-racisme, maar wordt door velen gebruikt om steun te betuigen.

Populaire TikToktrends
Maar het internet zou het internet niet zijn als er naast digitale manifestaties ook minder serieuze content wordt geplaatst. Bijvoorbeeld de TikTokt-rend #ratethings waar mensen uit verveling spullen, dieren en mensen cijfers geven. Daarnaast wordt er nog steeds liefkozend geplaagd met de #stopbeginmaarweerhelemaalopnieuw. Ook is er een jeugddroom werkelijkheid geworden: met dit filter kun je je eigen Mario Bros spelen. Inclusief muntjes, groene buizen, paddenstoelen: de hele mikmak. Maar, TikTok is misschien toch nuttiger dan het platform soms doet lijken. Met de hashtag #learnonTikTok delen gebruikers waardevolle kennis met elkaar of mooie dingen van hun land en cultuur. Check bijvoorbeeld deze bizar indrukwekkende Buddha

Google en Facebook
Oh nee, Google speelt met ons privé(leven)! Slecht nieuws voor de incognitogebruikers: Google is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat de browser gegevens verzameld van mensen die met de privémodus aan internetten. Door deze gegevens te verzamelen, komt  Google illegaal meer te weten over het persoonlijke leven van gebruikers en zelfs de meest intieme en mogelijk gênante dingen, zo beschrijft de aanklacht. Het lijkt bijna een tegenbeweging op deze misstap door Google, maar Facebook lanceerde afgelopen week juist een functie om eventueel gênante dingen die je op het internet doet voorgoed uit de cloud te halen. Gebruikers kunnen met deze functie eenvoudiger  meerdere oude berichten tegelijkertijd verwijderen. Dat wordt fanatiek sporen uitwissen!  

 

About Yune Creative Content Company