Door: Anne-Mei Chin en Jasmijn Seghers

 

Buiten fluiten de vogeltjes, bloeien de bloemen en zoemen de bijtjes. En binnen? Daar ontploft het internet van creatieve ideeën, nieuwe accounts en uitdagende challenges! We begrijpen hoe lastig het is om van beide werelden op de hoogte te blijven, daarom praten we je in deze trendblog bij over wat er on-en offline trending was.

Challenges voor thuis

Na de bekende Tussen Kunst en Quarantaine-challenge, volgt er nu een andere kunstzinnige uitdaging! Of nou ja, hij komt in de buurt. Met de hashtag #rosesarered delen mensen hun creatieve rijmpjes die ze hebben bedacht door de voiceover van Google Translate te combineren met memes. Maar, er is nog meer kunst op TikTok. Voor sommigen is dit spel al bekend: een tekening maken op iemands rug, die hij/zij tegelijkertijd natekent op de muur. Op het nummer Bring it around van Sky Summers tekent heel TikTok zich lazarus. Om deze creativiteit te bevorderen – en de eenzaamheid te verminderen – heeft het platform een nieuwe functie toegevoegd: het ‘duet’. Hiermee kun je samen met een vriend, of een vreemde, filmpjes opnemen zonder dat je daarvoor in dezelfde ruimte hoeft te zijn, zoals deze opzwepende footloosevideo! 

Nieuwste Instagramhit: Garnalo 

Afgelopen weken is er een bijzondere rage op Instagram ontstaan waarbij er tientallen accounts worden gelanceerd die een stereotype representeren. Ons onderzoek wijst uit dat de hype ontstaan is bij het account Garnalo (24k volgers): de 200 posts bevatten allemaal dezelfde foto van een garnaal met daarboven uitspraken als ‘Maak ff picca van mij’ en ‘Brb even EP droppen’. Dit verwijst naar het stereotype ‘stonede wannabe rapper in zijn slaapkamer’. Als gevolg op dit account zijn er tientallen andere accounts uit de grond geschoten die op dezelfde satirische wijze posts plaatsen. Naar schatting zo’n 32 accounts. Bijvoorbeeld het account Schoudertassie, dat binnen twee weken 4K volgers heeft gekregen. Het account beschrijft de ‘hippe Amsterdamse meid’. Andere voorbeelden van dit soort accounts zijn De haarclip van Annemarieclaire of Girl van de chakra’s.

Slapchallenge

De #carslap-challenge lijkt een beetje een uit de hand gelopen wraakactie. De challenge is een stiekem opgenomen filmpje waarbij een stel samen in de auto zit. Als de auto stilstaat pakt (meestal) de vrouw van achteren haar handtas. Als ze hem naar voren haalt, slaat ze haar nietsvermoedende partner ‘per ongeluk’ in het gezicht. De vrouw doet alsof haar neus bloedt en herhaalt het tafereel net zolang tot haar partner ontploft. De hoogst interessante challenge wordt vaak gedaan op Instagram en Facebook. Als tegenhanger op deze ietwat bozige challenge, gebruiken veel koppels samen de #noisepanter filter op TikTok, waarbij ze gezamenlijk met hun neus hartjes tekenen op jouw telefoonscherm onder begeleiding van een zoetsappig muziekje. Welke van de twee zou jouw partner beter bevallen? 

Eftelinglange rijen

Vond jij de rijen in de Efteling ook altijd zo lang? Maak dan je borst maar nat. Deze week stonden mensen in de langste Eftelingrij ooit! Sinds zaterdag heeft het pretpark zijn digitale deuren geopend om kaartjes te verkopen, met als hoogtepunt 22.000 wachtenden in de rij. Het pretpark was op een gegeven moment genoodzaakt te kaartverkoop te stoppen, om zo de lange rijen tegen te gaan. Maar, deze happening werd pas echt een ding toen iemand had uitgevonden hoe je de lange rij kon hacken en in één keer ‘door kon lopen naar de kassa.’ De Efteling wist hier snel een stokje voor te steken, tot groot verdriet van veel Nederlanders. Want net zoals in de echte rij, worden voordringers niet gewaardeerd. Vanaf vandaag zijn de eerste bezoekers weer welkom in het sprookjespark. 

We hopen je geïnspireerd te hebben met deze recap. Je bent in elk geval weer op de hoogte. Tot volgende week!

About Puck Roest

Puck Roest (1991) studeerde van 2009 tot 2013 aan de School van Journalistiek in Utrecht waarbij ze stage liep bij het NOS journaal en Dagblad Metro. In 2017 rondde ze de master Mediapsychologie af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In juli 2017 ging ze aan de slag als Social Media Manager bij Yune. Momenteel is ze werkzaam als Head of Social.