Thuis op de bank met je Oculus Rift of HTC Vive. Je kijkt naar Engeland – IJsland, in 360º. Je zit in de kleedkamer, loopt met de spelers mee door de spelerstunnel en volgt de wedstrijd op de beste tribuneplek, midden tussen de uitzinnige supporters. En je ziet IJsland met een historische zege doorgaan naar de kwartfinale. En dat allemaal live.

Klinkt als toekomstmuziek? Voor de gewone consument nog wel, maar een groep UEFA-bobo’s kijkt al dit EK live 360º mee met een aantal wedstrijden van het Engelse elftal. Het gaat om een VR-experiment van de UEFA en Nokia.

De EK-wedstrijden worden gefilmd met de revolutionaire Nokia OZO camera’s, een soort ballen met rondom acht lenzen en acht microfoons. De camera’s zijn op verschillende plekken in de stadions geplaatst, waaronder ook boven het veld. Hierdoor krijgt je als kijker het gevoel dat je boven de wedstrijd hangt. Ook staan er dus camera’s in de spelerstunnel en kleedkamers.

Het Europees Kampioenschap is het eerste grote sportevenement dat live in virtual reality wordt gefilmd. De beelden worden alleen gestreamd naar hooggeplaatste UEFA-leden. De gemiddelde voetbalfan kan dus helaas nog niet live in VR meekijken. De UEFA is wel van plan om na het EK een aantal hoogtepunten op YouTube te zetten.

Hoofd van UEFA TV Bernard Ross: “Het doel van de UEFA is dat het op een dag voor iedere voetbalfan mogelijk is om live-wedstrijden op deze overweldigende manier te volgen. Je ervaart de wedstrijd dan echt alsof je er in het stadion bij bent. Dit experiment is de eerste stap op weg naar dat doel.”

Ondertussen zijn ze bij het Britse Sky Sports bezig met het ontwikkelen van een techniek waarbij je live mee kunt kijken vanuit het gezichtspunt van de spelers. “Als we dat voor elkaar krijgen — en ik ben ervan overtuigd dat dat lukt — dan kunnen we straks écht een adembenemende experience gaan bieden,” aldus de hoogste Sky-baas.

Toekomstmuziek of niet: de kans is groot dat we binnen een paar jaar niet meer per se naar het stadion hoeven om het gevoel te krijgen bij een wedstrijd te zijn. Al heeft aanmoedigen vanaf de bank natuurlijk weinig zin.

Bron: mirror.co.uk

About Yune Creative Content Company