3D-printen is hot. Van zelfgeprint gereedschap tot het printen van een nieuwe ketting of een gebouw: alles kan. Maar wist je dat je behalve het maken van handige tools en mooie sieraden je deze techniek ook kunt gebruiken in animatievideo’s? We zetten de meest spraakmakende producties voor je op een rij. En natuurlijk mag ook Yune hierin niet ontbreken!

Eerst even wat theorie (no worries, we houden het kort). Een animatievideo is een korte of lange film waarin verschillende stilstaande beelden elkaar snel opvolgen, waardoor het lijkt alsof de beelden bewegen. Animatie kan gedaan worden met tekeningen, maar ook met bijvoorbeeld foto’s van kleifiguurtjes of andere spullen. Die laatste ken je misschien wel van Wallace en Gromit.

Dansende beren
Tegenwoordig experimenteren animators ook met andere technieken om beweging te imiteren met stilstaand beeld. Eén daarvan is met figuren en decors die uit een 3D-printer komen rollen. Dit kan heel simpel en toch heel gaaf, zoals in deze korte video van DBLG.

De achtervolging
Maar filmmakers gaan graag een stapje verder. In 2015 maakte Gilles-Alexandre Deschaud een animatiefilm met maar liefst 2.500 3D-prints, die werden gebruikt in zowel de karakters als de achtergrond. Het maken van al deze figuren en beelden kostte 10 maanden non-stop printen. Het resultaat mag er wezen en de film is dan ook geselecteerd voor meerdere prestigieuze filmfestivals.

Op het grote doek
De eerste bioscoopfilm met louter 3D-printanimatie is de film Anomolisa. Gemaakt door schrijver Charlie Kaufman (bekend van Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind) en regisseur Duke Johnson en gebaseerd op de techniek van stop-motion animatie. Deze film verdiept zich in de emoties van de karakters en als kijker kom je dan ook dichtbij deze personages. Letterlijk, want tijdens de film kun je de printlijnen op hun lichamen goed zien. Wonderbaarlijk hoe echt iets kan voelen wat uit een printer komt rollen!

Doorzichtig
Je kunt 3D-geprint materiaal niet alleen gebruiken om gefilmd te worden, maar ook om de film te zijn. Wat? Je hoort het goed. De filmmaker Julien Maire printte namelijk 85 verschillende figuren voor een projectie, die hij vervolgens gebruikte als ‘dia’s’. Hoe dat eruit zag, zie je op deze foto’s.

Eigen huis
Bij Yune zijn we geïnspireerd geraakt door al deze innovatieve producties. Daarom besloten we vorig jaar om onze kerstgroet in een 3D-geprint jasje te steken. In deze video werd een aantal medewerkers eropuit gestuurd om een 3D-versie van zichzelf te printen, die vervolgens werden gebruikt in de video. Ho, ho, ho!

Je ziet het, 3D-printen is here to stay. Ken jij nog meer gave producties? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

About Yune Creative Content Company